dimecres, 20 d’agost del 2008

L'ERROR MORTAL DEL BON CATALÀ




Compartir-la, normalitzar-la, estudiar-la acuradament i fer-ne ús.

Aquestes podrien ser algunes de les accions que ajudarien a salvar la llengua catalana. Aquesta, malauradament, penja d’un fil gairebé invisible, un fil que, si es desprèn, l’única cosa palpable serà un forat negre, un pou lúgubre, un no-res que dominarà, i si em permeteu el meu aplom i atreviment, anul·larà la llengua materna dels catalans.

Per defugir d’aquest desori, que segurament molts de nosaltres no volem ni sentir-ne a piular, anteriorment he puntualitzat l’acció “fer-ne ús” de les altres, ja que la trobo útil i d’extrema importància i és per això, que en vull fer un incís.

Quantes vegades ens ha passat allò que iniciem una conversa en castellà i llavors ens atalaiem que, o bé són catalanoparlants o l’entenen. I què me’n dieu, quan directament ja et contesten en català, perquè el pèssim accent, que mitjançant el qual alguns ens desenvolupem( dissortadament m’incloc), ens ha traït i ens ha delatat.

Per això crec que fer ús del català de bones a primeres no ens ha de suposar una feinada, hauria de ser automàtic. Aleshores sempre tenim l’ocasió de canviar-nos de “bàndol” i traduir.

Un cas curiós, i que hauríem d’utilitzar amb més assiduïtat, és a l’hora d’insultar i faltar el respecte a la gent que, encara que sempre ha estat propi de persones poc entenimentades i amb pocs recursos morals, crec que no ens arribarien a xiular tant les orelles si ens burléssim de la gent en català: Ganàpia!, Carallot!, Malapeça!, Impertinent!, Maldestre! Bé, almenys a mi no em xiulen tant...

Per acabar només cal dir que tots plegats hi reflexionem, ara bé, en català...